Gramatika engleskog jezika, Sadašnje trajno vreme - The present continious tense ili The present progressive tense, Onlinerecnik.com

Sadašnje trajno vreme
The present continious tense
The present progressive tense

Pomoćni glagol: glagol «to be» u svom sadašnjem obliku koji se menja po zamenicama.

Kao i u svim drugim vremenima, prvi glagol koji dođe iza zamenice je pomoćan, pa tako lako možemo da prepoznamo sve oblike glagola «to be» koji se menja po zamenicama.

Glavni glagol: svaki glavni glagol koji izražava ovo vreme ima karakterističan nastavak «ing».

Autor nije uspeo do ovog časa da razume poreklo nastavka «ing», pa za sada pretpostavlja da je taj nastavak nastao u engleskom jeziku zarad svrhe iskazivanja radnje u sadašnjem trenutku.

Radnja: Kao što mu samo ime kaže, to je radnja koja traje u trenutku kada se o njoj govori (radnja je u progresu u trenucima našeg govora).

I am working now.

You are watching the television at this time.

He is sleeping at this moment.

She is riding her favourite horse.

It is breaking down.

We are cleaning the streets.

You are singing your funny tune.

They are thinking about their new agenda all the time.

Prvi glagol u ovim rečenicama: am, are, is i are su oblici glagola «biti» u sadašnjem vremenu.

Iza njih dolaze glavni glagoli sa svojim karakterističnim «ing».

Uvek kada vidite takvu rečenicu znajte da ta radnja obavezno govori o nečemu što se događa u trenutku kada neko o tome govori.
Evo kako bi izgledao odnos u ovom vremenu u kome je glagol «to be» na prvom mestu kao pomoćan i nema značenje «biti», a glagol «to have» koji stoji iza njega je glavni glagol.

Klasičan primer je izraz na engleskom jeziku kada neko ima nezgodu, problem, ili ne može da se snađe sa nečim.

Tada se kaže «having trouble».

Evo kako izgleda takav izraz u svim licima:

I am having trouble with my car.

You are having trouble with your car.

He/She/It is having trouble his/her/its car.

We/You/They are having trouble with our/your/their car.

Kao što vidite, glagol «to have» u ovom vremenu, kao i svi drugi glavni glagoli u radnji koja se sada dešava, ima karakterističan nastavak «ing».

Stoga, nemojte da vas to zbuni i da ga pomešate sa glagolom «to have» koji nema značenja i koji kao pomoćan glagol dolazi do izražaja u drugim vremenima gde je na prvom mestu ispred glavnih glagola! U ovom slučaju nije reč o glagolu «to have» kao pomoćnom nego o glagolu «to have» kao glavnom glagolu.
Upitan oblik gornjih rečenica bi trebalo da bude svima jasan na osnovu već poznatog pravila da pomoćni glagol prilikom postavljanja pitanja skače na prvo mesto, iza njega dolazi zamenica iza koje dolaze glavni glagol i ostatak rečenice.

Neretko izražavanje rečenica u engleskom jeziku liči na «čupanje repe», ali je utešno to što na kraju repa bude iščupana, ono što hoćete da kažete uspete da izrazite tako da vas potpuno razumeju ljudi kojima je to maternji jezik, a vaše «čupanje» biva sve lakše iz meseca u mesec da bi na kraju postalo ono što Englizi i Amerikanci nazivaju «druga priroda» a za šta mi obično kažemo da postane «deo nas».

Pošto ta jasna pravila za upitan oblik sada već sigurno znate, evo samo nekoliko kratkih primera upitnog oblika iz gornjih rečenica:

Am I working now?

Are they cleaning the streets?

Are you having trouble with your car?

Is she having trouble with his car?

I u ovom vremenu su potvrdni odgovori uvek kratki i završavaju se samo sa pomoćnim glagolima, mada celokupna rečenica u punom smislu treba da glasi kao i u drugim vremenima gde se sve rečenice skraćuju:

Yes, I am (working now).

Yes, they are (cleaning the streets).

No, they are not (cleaning the streets).

Yes, I am (having trouble with my car).