Gramatika engleskog jezika, Suština engleskog jezika, Onlinerecnik.com

Suština engleskog jezika

Engleski jezik je satkan od vremena bez kojih se ne može zamisliti ni najprostiji izraz u tom jeziku.

Međusobna isprepletanost i igra vremena su neretko izvor velikog stresa i strepnje kod naših ljudi, naročito kada je reč o vremenima koja ne postoje u našem jeziku kao što je, na primer, Present Progressive Tense (ili Present Continuous Tense).

Naime, u našem jeziku sadašnje vreme je sadašnje vreme i u našoj svesti ne postoji razlika u tome kako izražavamo radnju koja se trenutno događa ili radnju koja se redovno događa i redovno ponavlja u različitim vremenskim intervalima.

Već na tom primeru vidimo da se suština engleskog jezika u nekim aspektima bitno razlikuje od onoga na šta smo navikli u našem maternjem jeziku.

Svako vreme u engleskom jeziku ima svoje specifične uslove za izražavanje i dodeljene pomoćne glagole bez kojih je nemoguće bilo šta izreći.,/p>
Vremena, odnosno radnje u vremenu, ne mogu se izraziti bez glagola, što nam je jasno i u našem jeziku.

Ali ono što nam nikada nije i neće biti jasno dok konačno ne shvatimo kako to funkcioniše u engleskom, to je činjenica da moramo da naučimo da smisleno razlikujemo engleske glagole umesto što «bubamo» tabele i tablice koje nam na kraju ništa ne pomažu i iz kojih nikada ne naučimo da govorimo engleski jezik sa razumevanjem i samopouzdanjem.

Oduvek sam svim mojim studentima i učenicima zabranjivao da mi kao papagaji ponavljaju napamet naučene tablice i šablone bilo kog glagola i da mi izverglaju promenu glagola po zamenicama.

Engleski jezik, kao i svaki drugi, mora da se uči prirodno i uz shvatanje nekih osnovnih postulata i principa.

Učenje tablica i tabela, na šta nas je uvek navodio naš neinventivni školski sistem, ne doprinosi bilo kakvom smislenom savladavanju jezika.

Pri tome ne želim da umanjim ni ulogu dosadnih predavača koji nisu umeli da se spuste na nivo svojih studenata i đaka.

Takvim predavačima je izgleda jedino bilo od koristi da pred svojim đacima i studentima stoje kao autoritet koji poznaje jezik, ali ne ume da ga adekvatno prenese onima koji taj jezik moraju da savladaju.

Svima koji predaju engleski jezik mogu samo da poručim da je njihov talenat za ovaj jezik ostao beskoristan za naše studente i đake.

Zašto? Zato što nisu uspeli da se prvo stave u ulogu svojih studenata i đaka kojima je maternji jezik sprski i koji, usled toga, nisu mogli da jasno razumeju sve one odlike engleske gramatike koje su nepojmljive našem čoveku same od sebe, nego ih je potrebno objasniti prostim srpskim jezikom!
Kao neko ko je prošao kroz «pakao» pokušavanja da shvati, nauči i savlada englesku gramatiku, a kasnije dobio izazov da je objasni drugima, shvatio sam zašto se u mojoj svesti i svesti mnogih od nas stvorio mentalni blok, pa i otpor prema engleskom jeziku.

Ne, dragi moji čitaoci, niti ste vi glupi niti ste nesposobni da naučite taj jednostavan jezik! On je prost da ne može biti prostiji.

Problem je u tome što nikada nije bilo nikoga da vam taj jezik adekvatno objasni.

Stoga, hrabrno napred u učenje engleskog jezika.

Duboko verujem da svako od vas može da savlada makar ovu osnovnu gramatiku i da uz pomoć iste komunicira na jednostavnom nivou sa drugima.

Da to ne verujem nikada se ne bih latio pisanja ovakvog kratkog priručnika.